Škrobové jedlá, ako napríklad chlieb, zemiaky, cestoviny, ryža, obilniny, cereálie, banány. Tieto jedlá, poskytujúce uhľohydráty pre energiu, ako aj vitamíny (B-komplex, Déčko a vitamin C, minerály a vlákninu, by mali tvoriť základ vašej stravy. Škrob by mal byť prítomný v každom vašom jedle. Denne by ste mali zjesť štyri až šesť porcií. Jedna porcia je rovná jednému krajcu chleba, stredne veľkému zemiaku, miske cereálií, alebo hrnčeku múky, či cestovín.

Ovocie a zelenina sú plné vitamínov, minerálov, vlákniny a energie. Odporúča sa päť porcií denne. Jedna porcia zodpovedá jednému ovocnému plodu, vrchovatej lyžici zeleniny, poháru ovocnej šťavy, alebo hrsti sušeného ovocia.

Mäso, hydina, ryby a rybí olej s omega 3, vajcia, strukoviny a orechy poskytujú vášmu organizmu bielkoviny, minerály a vitamíny. Snažte sa zjesť dve, až tri porcie za deň. Jedna porcia je rovná dvom stredne veľkým vajciam, 100 gramom mäsa, či 150 gramom rýb.

Mliečne výrobky ako mlieko, syry a jogurty sú zdrojom vitamínov, minerálov a vápnika. Denne by sa mali zjesť tri porcie. Jedna porcia zodpovedá poháru mlieka, tégliku jogurtu, alebo kúsku syra o veľkosti zápalkovej škatuľky.

Tuky ako olej, maslo, margarín, mäso a iné proteínové jedlá poskytujú energiu, potrebné mastné kyseliny a v tuku rozpustné vitamíny A, D, E a K. Sú tiež zdrojom vápnika a fosfátov. Odporúča sa, aby tuky netvorili viac ako tretinu vášho denného príjmu kalórií. Príliš veľa tučných jedál môže spôsobiť priberanie a zvýšenie krvného tlaku, čo zvyšuje riziko kardiovaskulárneho ochorenia a niektorých typov rakoviny.

Pri víruse HIV je dôležité zachovať rôznorodosť jednotlivých jedál. Niektoré klinické štúdie dokázali, že je vhodné užívanie probiotických jogurtov, nápojov, nakoľko z dôvodu oslabeného imunitného systému vzniká riziko poškodenia črevnej mikroflóry a s tým zhoršeného trávenia. Klinické štúdie dokazujú, že reakcia imunitného systému je priamo spojená s črevnou mikroflórou a teda odporúčame podporiť svoju črevnú mikroflóru výrobkami z obsahom probiotík rôznych druhov. Zároveň sa príjmom probiotík znižuje riziko vzniku candidózy v ústnej dutine.